3 – Livet tillbaka efter 15 år av ME/CFS

Livet tillbaka efter 15 år av ME/CFS
Livet tillbaka efter 15 år av ME/CFS…

I februari i år (2020) så valde en 37-årig man i Smedjebacken att ta sitt liv. Av artikeln nedan så kan man läsa att han hade det jättejobbigt, och av allt att döma så tog han sitt liv  eftersom han inte såg någon ljusning för att kunna mildra sin sjukdom ME/CFS.

Källa Aftonbladet

 

Samtidigt, inte ens 5 mil från Smedjebacken, i Sunnansjö, så finns Petrea .
2016 hade Petrea haft ME/CFS (enligt Canada concensus criteria 2003 ) i nästan 15 år, och då fick hon sin dom av sjukvården.

Man sa då att hon aldrig någonsin skulle kunna komma tillbaka till arbete – för att ge sken av att det inte var helt hopplöst, så sa man då att hon skulle kunna komma tillbaka till 25%, men i efterhand så har läkaren (erfaren och kunnig) sagt att han inte ens trodde på det – han hade satt upp 25% för att inte Petrea skulle tappa all framtidstro…

Det som blev uppenbart och som är en bekräftad obestridlig sanning för oss alla är det inte finns någon som helst behandling (värt namnet) för ME/CFS-sjuka i Region Dalarna.

Så Petrea fick själv leta upp en behandling, Utmattningsskolan, och efter den behandlingen så har hon fått sitt liv tillbaka.

Hon har inte ME/CFS (enligt Canada concensus criteria) längre.

Nu är hon tillbaka, och har valt att jobba deltid 50-75% (just nu fulltidsstudier).

MEN – Petrea har alltså själv fått hitta behandlingen och har själv fått stå för precis alla kostnaderna – detta för att Region Dalarna inte klarar av att ge den vård som behövts.

Notera! Jag säger INTE att Utmattningsskolan är lösningen för alla personer som har ME/CFS, för så mycket vet jag att ME/CFS inte är speciellt enkel att behandla – men jag vet åtminstone en person har fått livet tillbaka.

Och det är Petrea.

DET är evidens för mig, och detta kommer INGEN att kunna ta ifrån mig/oss!

/Håkan Marklund , Sunnansjö, 2020-09-14

Livet tillbaka efter 15 år av ME/CFS  ur boken “Äntligen fri från utmattning!”


Utdrag ur boken “Mögelförgiftad”

MIA – MEDLEM I UMS OCH SJUK NÄSTAN HELA LIVET
Jag har äntligen hittat men också accepterat min rot. Min största rot är mögel, sjuka hus. Jag har spårat tillbaka i tiden och prickat in hela min sjukdomshistoria (17 år) till samband med boende i fuktskadade hus.

Från att jag var ett år bodde vi i en lägenhet som frekvent fick fuktskador i badrummet. Min bror fick aspergers syndrom och jag blev riktigt förändrad och sjuk vid 10-12 års ålder. Jag hade mycket magproblem som liten, innan jag blev sjuk. Skolan jag gick i klass 1-9 var mögelskadad (jag läste i år i tidningen att de har rivit hela byggnaden), mina föräldrar skildes när jag var cirka 14-15 och vi flyttade med mamma till en lägenhet som efter ett tag fick en fuktskada i badrummet.

De som köpte vår gamla lägenhet hörde av sig och sa att det är mögel i badrum och alla sovrum. Vi bodde några år i den nya fuktskadade lägenheten, flyttade sedan till en ny och efter ett tag blev även där fuktskada i badrummet. Efter det flyttade jag själv och bodde i en lägenhet i två av dessa 17 år och mådde bättre, gick ner 30 kg i vikt och kunde vara mer aktiv, sedan flyttade jag hem till mammas hus igen och blev riktigt sjuk.

Därefter flyttade jag till den lägenhet jag har nu och som vi har mögeltestat. Även den är fuktskadad med 10-100 gånger högre halter av mögel än normalt. Dessa fuktskador hanteras inte optimalt eller ens bra, så mest troligt är det ett sjukt hus. Sök på sjuka hus + symptom, eller på engelska sick building + symptoms/mold exposure + symptoms.

Jag blev sjuk vid 12 års ålder (år 2000) och har varit svårt sjuk sedan dess. Då gick jag i grundskolan och skulle börja högstadiet. Jag blev mer och mer trött och fick problem med minnet. Vi sökte hjälp och doktorn gav järntillskott men jag blev bara sämre och sämre. Utmattad, utbränd och väldigt dåligt minne.

Vi sökte hjälp, skickades till BUP (barn och ungdomspsykiatri) fick diagnos depression och fick medicinering. Tung medicinering, antidepressiva, sömnmedicin, ångestmedicin, men blev bara värre. Kunde inte vakna, kunde inte gå i skolan. De sade att jag var skoltrött. Jag fick väldigt mycket infektioner. Allt från psoriasis över hela kroppen och halsfluss varje månad till herpes.

Jag avslutade klass 9 med godkänt i endast tre (!) ämnen från att ha haft toppbetyg fram till årskurs 6-7. Klarade inte av att börja gymnasiet fast jag provade flera olika skolor (om det nu var intresset som försvagats), men klarade inte det. Jag var så utbränd och utmattad, som en sönderbränd lampa.

Vid en tid när jag bodde i den tredje lägenheten sov jag 23 tim/dygn i flera månader på grund av svår utmattning. Jag fick olika diagnoser från psykiatrin som social fobi, inre depression och säsongsdepression. Medicinering. Vi sökte hjälp igen. Fick lång neuropsykiatrisk utredning och diagnos adhd vid ålder 19. Började behandlas med amfetamin. Blev sämre efter en period, med massa biverkningar från de här medicinerna som jag fått under åren.

Jag har aldrig fått chansen att läka och komma ut i jobb till exempel. Jag slutade självmant alla mediciner på en gång på grund av att det inte blev någon förbättring och att jag var less på biverkningar. Började söka alternativa lösningar men som inte heller hjälpte utan kostade bara pengar.

Fick tips år 2015 att kolla borrelia, vilket jag gjorde hos en privat medicinsk analytiker som gjorde mörkfältsundersökning i mikroskop och hittade borrelia. Sveriges blodprover och ryggmärgsprov (med biverkningar!) Hittade inte detta. Jag skickade även prover till ett välkänt laboratorium i Tyskland där provsvaren kom tillbaka positiva. Jag behandlade mig med erkända naturmedel mot borrelia, blev lite bättre men inte alls mycket eller permanent.

Jag hittade till Utmattningsskolan i slutet av 2016, jag började kurs ett i Utmattningsskolan, och det var min vändning. Jag fick från vården utredning på smärtklinik i år, 2017, för diagnos me/cfs samt fibromyalgi. Men det finns ingen behandling. Jag har med hjälp av skolans metoder och rekommendationer blivit mycket bättre. Samt hittat min förgiftningsrot!

Min dotter är tre år och påvisar liknande magproblem som jag hade i början Vi har besökt akuten flera gånger, samt på grund av symptom även skickats på utredning för neuropsykiatrisk diagnos. Vi har kommit så långt att vi kommer att flytta från den här ”favoritplatsen” och knappt ta med oss någonting alls. Det svåra blir att hitta ett friskare boende.

SAMMANFATTNING AV SYMPTOM: Trött, dåligt minne, hjärndimma, eksem och infektioner, frekvent halsont och halsproblem, frekvent feber och feberkänsla, kronisk nästäppa, migrän och huvud-värk, extrem utmattning, koncentrationssvårigheter, stress och stressintolerans, deprimerad/ilska/humör-svängningar, magpro-blem/ibs, förstoppning, sömnsvårigheter, viktproblem, extrema svettningar, dålig hy, synproblem, reproduktiva obalanser/hormonella obalanser, sköldkörtelproblem som ej syns i prover, borrelia, infekterat nervsystem samt ljus- och ljudkänslig.

DIAGNOSER: Candida, adhd, autismspektrum, överrörlighet, me/cfs, matintoleranser, kemikalie- och tillsatsintoleranser, för hög koppar (kopparförgiftning) och fibromyalgi.”

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.